SUUSABLOGI

Algavatel Olümpiamängudel on Norra murdmaakoondis järjekordselt peamiste medalikandidaatide seas. Mitte et see neile veel midagi tähendaks. Pigem on Norrakad näidanud halba pingetaluvust Olümpiamängudel.

Torinost ei suutnud Norra mehed võita ainsatki medalit. Võrreldes väikese Eesti ühe kullaga meeste seas ja kahe kullaga naiste seas, oli norrakate Olümpia täielik fiasko. Kuid eelmise aasta MM’l võitsid norrakad kuuest võimalikust kullast viis. Täistabamuse rikkus ära kehv esinemine 15km klassikal – kus järjekordselt Andrus Veerpalu ei vääratanud.

Andrus Veerpalu, Foto: Eesti Suusaliit

Andrus Veerpalu, Foto: Eesti Suusaliit

Petter Northugi näol omab Norra aga üht dominantsemat figuuri meeste murdmaasuusatamises. Liberecis võitis Northug kulla 30km suusavahetusega sõidus, 50km vabatehnika distantsil ja 4×10km teatesõidus. Tänavuse MK-sarja üldliider läheb Kanadasse peasoosikuna number üks.

Maha ei saa laita ka traditsiooniliselt tugevate suusariikide nagu Venemaa, Rootsi ja Soome jätkuvalt häid võimalusi.

Kui aga vaadata tulevikku lähimineviku hõngu arvestades, võib arvata, et poolatar Justyna Kowalczyk ja tsehh Lukas Bauer saavad olema tõeliselt suureks auguks norrakate medaliteel. Kui Lukas Baueri vormikõver näitas tõeliselt järsku hüpet Tour de Ski ajal ja Otepää MK etapil, siis Justyna Kowalczykul tundub vormikõver üldse puuduvat – ta on kogu aeg tipus! Kui just keerulisi laskumisi pole…

Teiste riikide seas võib pidada arvestatavateks, kuid vahest et mitte kõige ohtlikumateks konkurentiteks Itaaliat, Saksamaad ja peo võõrustajaid, Kanadat. Kui Sports Illustrated pakkus välja, et Eesti ei võida ainsatki medalit Vancouveri Olümpialt ja Saksamaa võidab kõige enam, siis peab ära mainima, et suure tõenäosusega ei arvestata siiski Saksamaale medaleid murdmaasuusatamisest. Ja Eesti koha pealt… Sports Illustrated ei ole arvatavasti kursis seesuguse talialaga nagu murdmaasuusatamine!

Jens Arne Svartedal - Sports Illustraded'i medalisoosik, Foto: Skierpost.com

Jens Arne Svartedal - Sports Illustraded'i medalisoosik, Foto: Skierpost.com

Iga medalivõit sakslase poolt saab Vancouveri Olümpia murdmaasuusatamises olema üllatuseks – mitte sugugi võimatu, kuid siiski üllatus. Itaalia meeste koondise peatreener Marco Selle on juba öelnud, et nemad arvatavasti medaliheitlusesse ei sekku. Kuid Itaalia naistel on välja panna vägagi tugev esindus.

Venelaste tiimis on seis hetkel aga segane. Viimane treeninglaager Taupliz-Almis ei läinud ootuspäraselt. Ilmastikutingimused olid kehvad ja tuli taluda tagasilööke. Alexander Legkov jäi nõnda haigeks, et pidi külastama kohalikku kliinikut. Ülejäänud maailma maharahustamiseks on aga teada, et dopingukütid külastasid venelasi iga viie päeva tagant. See aga ei häirinud Legkovi, kes ütles:”Ma olen neile juba öelnud, et käigu rohkem. Minul probleeme ei ole!”.

Norrakad on varemgi MK etappidel heas minekus olnud ja suurvõistlustel vääratanud. Miski pole ette otsustatud. Konkurents suusatamises on tihe ja arvestatavaid medalikandidaate on jalaga segada. See teebki murdmaasuusatamise Vancouveri Olümpial väga huvitavaks – ei või iial teada, kes üllatajaks osutub! Tahaks loota, et meie sinivalged suusakombed vilguvad võimalikult palju eesotsas! Ja loomulikult, et lumeolud Olümpiapaigas paraneksid.

Lisa arvamus

Arvamus

Spam Protection by WP-SpamFree

Arvamused

Arvamusi veel pole.