SUUSABLOGI

Suur Norra on maoli maas!

Autor: SkierPost 10. jaan 2010

Andrus Veerpalu

Vaatamata Norra meeskondlikule võidule Tour de Ski üldarvestuses on Lukas Baueri tänane tegu igati kiiduväärt. Bauer purustas purustamatu – Petter Northug ei suutnud Tour de Ski viimasel tõusul temaga sammu pidada.

Bauer püüdis Northugi kinni juba lausikul peale paari kilomeetrit. Tõusule asudes ei suutnud ta uskuda, et Northug temaga sammu on pidanud, kuid ei lasknud end sellest kõigutada. Ta tõstis tempot. Tulemuseks üle minutiline edu nn. purustamatu suusataja ees. Northugi jaks oli nõnda läbi, et võitlusest teise kuni viienda kohani päästis teda vaid finishijoon.

Tundub, et vene suusaäss Dementjev ei eksinud, kui väitis, et Northugi vaimseks purustamiseks ei piisa muust, kui teda kord või paar võidukalt edestada. Igiliikureid tänapäeval enam ei eksisteeri! Ja see on tore – ikka on hea näha vaheldusrikkamat seltskonda võitjate seas.

Küll aga tasub nüüd oodata norrakate kommentaare. Võistluse eel oli juba juttu Tour de Ski halvast formaadist (formaat mille nad ise Vegard Ulvangi juhtimisel lõid) ja sellest kuidas eelviimane etapp nullis üldliidri võimalusi. Üldliidriks loomulikult nende oma mees, Northug, kes suurema osa võitudest on saavutanud kellegi tuulest välja hüpates. Jah, see on kah omamoodi kunst, kuid mõnel teisel spordialal (rattasõit) võib ta sportlasele paraja keretäie teenida.

Kindlasti ei pääse Bauer ka “tumedatest” süüdistustest. Aleksander Legkov’i tugev sõit lõputõusul paar aastat tagasi oli norrakate jaoks üliinimlik ja ilma abivhenditeda (keemiliste abivahenditeta) võimatu. Küllap tänanegi Baueri kiire sõit saab nende jaoks üliinimlik olema. Tegemist on ikka Tsehhi, mitte Norra suusatajaga.

Igatahes on tore, et võitis sümpaatne suusamees ja Andrus Veerpalu tugev konkurent. Hea on mõelda, et viimaste aastate tiitlivõistlustel 15km klassika sõidus on seda meest suutnud lüüa ainult üks, Andrus Veerpalu.

Kindlasti täitis Veerpalu jaoks tänane maraton Tsehhis oma rolli ära ja temagi vormikõver hakkab nüüd ülesmäge liikuma. Otepää MK-etapp järgmisel nädalavahetusel näitab mis kaardid kellelgi hetkel taskus on.

Foto: Eesti Suusaliit

Lisa arvamus

Arvamus

Spam Protection by WP-SpamFree

Arvamused

Arvamusi veel pole.