SUUSABLOGI

Otepää MK. Foto:Skierpost.com

Otepää MK. Foto:Skierpost.com

Pühapäeval lõppenud Viessmann Cross Country FIS World Cup Otepää etapp tõi meie talvepealinna inimesi üle Eesti. Sportlikku tippsündmust kogunes vaatama korraldajate andmetel kahel päeval ligi 15000 inimest. Siinkohal oleks paslik kasutada meie suusaprofessori sõnu – ei ole kõige viletsam päev, jah!

Korralduskomitee esimees Alar Arukuuse sõnul võib sündmust pidada igati õnnestunuks. „Suurima panuse sellesse andsid kindlasti meie sportlased oma hea esinemisega, mis pakkus närvikõdi ja rõõmu nii kohalolnutele kui teleri taga kaasaelajatele,“ räägib Arukuusk.

Tõesti, kui vaadata Otepää MK-d, siis vist ei kahtleks ükski eestlane, et oleme “suusarahvas”. Paljud välisvõistlejadki on öelnud, et siinne maruline publik – kellel jätkub mahti omade kõrvalt teiste riikide esindajatele heiatatada – kutsub kindlasti ka järgnevail aastatel siia uuesti võistlema. Eestlased on suusarahvas, kes elavad kaasa oma sportlastele ja panevad suusad ka ise alla, et kaasa lüüa maratonisarjas või teevad lihtsalt oma lõbuks trenni! Sõna suusarahvas võetakse kasutusele tihtipeale siis, kui Andrus või Kiku on jälle medali saanud ja sinimustvalge on “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” saatel lipuvardasse kerkinud – uhke on olla eestlane!

Samas, kui järjekordne aasta põhisündmus on möödas, kipub eestlaste huvi suusatamise vastu kaduma. Ei saa väita, et Eesti meistrivõistluse tase nüüd nii nõrk oleks, et sellele üldse mitte tähelepanu pöörata. Näiteks Detsembris peetud EMV sprindis osales 54 meest, kes pakkusid tõesti läbi aegade kõige paeluvama võistluse. Juba veerandfinaalides käis tuline lahing, kus tihipeale edasipääsejad otsustati fotofinišiga. Isegi “Gepardmeheks” kutsutav Erkki Jallai, kes on võitnud Düsseldorfi MK proloogi, ei suutnud tihedas konkurentsis pääseda 12 tugevama sekka! Tase on aastatega hämmastavalt kiirelt tõusnud, kahju ainult, et ETV ei suvatsenud seda võistlust kajastada. Näiteks Norras ja Soomes teevad riiklikud kanalid kohalikest meistrivõistlustest otseülekande – meil on kuhu arenenda!

Suusapidu Holmenkollenis. Foto: Tom Kolstad/AP

Suusapidu Holmenkollenis. Foto: Tom Kolstad/AP

Mõned aastad tagasi tegi Eesti Suusaliit reklaamkampaania, kutsumaks inimesi Eesti meistrivõistlusi vaatama. Polnud vist ühtegi bussipeatust, kust Veerpalu puudunuks! Aga ikkagi ei andnud see promomine mingeid tulemusi. Endiselt on Eesti meistrivõistlused pealtvaatajateta ja suusatajad peavad üksinduses metsa vahel hiilima. Täna algavatele Norra suusatamise meistrivõistlustele oodatakse rekordpublikut, mis peaks küündima üle 4000 inimese (meil on võrdluseks 50-100 inimest, kellest enamik on suusatajate lähikondlased).

Norra meistivõistluste korraldaja Terje Lundi kommentaar enne võistlust: “ Ma pole kunagi sellist meeletut huvi näinud ja uskumatult palju vabatahtlikke on abis korraldamisel. See entusiasm, mida nad näitavad, on nakkav! Ma olin esmaspäeval Stokke kesklinnas ( Stokke võõrustab neid võistlusi) ja kõikjal oli tunda meistrivõistluste hõngu!”

30. jaanuaril toimuvad järjekordsed Eesti meistrivõistlused Mammastes, mis asub Lõuna- Eestis Põlvamaal. Kavas on suusavahetusega sõidud – naised 15km, mehed 30km. Starti on lubanud tulla ka oma kuuendateks olümpiamängudeks valmistuv Andrus Veerpalu. Seega on, mida vaadata ja kellele kaasa elada. Tulge kindlasti kohale ja näidake, et me väärime suusarahva tiitlit!

Lisa arvamus

Arvamus

Spam Protection by WP-SpamFree

Arvamused

Arvamusi veel pole.