SUUSABLOGI

Magnar Dalen, Foto: Skierpost.com

Magnar Dalen, Foto: Skierpost.com

Vancouveri Olümpiamängude alguseni on jäänud vaid paar nädalat. Selgunud on enamus koondistest ja osavõtjatest. Üksikute sportlaste lisandumine või nimistust välja kukkumine, nagu juhtus Alena Sidko’ga täna, enam üldpilti ei muuda.

Nüüd on küsimus ainult võitjate selgitamises. Eestlastena toetame loomulikult oma poisse ja tüdrukuid. Kuid reaalselt asjasse suhtudes teame, et meie kaardid on pandud meeste 50km sõidule ja naiste vabatehnika eraldistardile. Kuid kes on meie suusatajate kõige tõsisemad konkurendid?

Norrakate punast armeed tuleb karta kindlasti sprindis, eriti veel klassikalises tehnikas sõidetavas sprindis. Kuid distantsil on neil vastu panna vaid Northug – statistika räägib enda eest! Rootslaste vanameistrid on antud hooajal pisut kesised olnud ja noorte esiletõus on olnud muljetavaldav, kuid Olümpiamängude puhul ei ole tegemist iganädalase Maailmakarika etapiga.

Kes suudavad külma närvi säilitada ja tulemusi realiseerida? Vaadates mees- ja naissuusatajate stabiilsust, võib oletada, et Soome koondisest saab üks tõsisemaltvõetavaid konkurente Vancouver’i Olümpiamängudel nii eestlaste kui ka kõigi ülejäänute jaoks.

Alates 2001. aasta dopinguskandaalist on toimunud põhjanaabrite süsteemis tugev restruktureerimine ja jõudude ühtlustamine. Kui Sami Jauhojärvi peale toonast MM’i Saku Suverulli võistlustele tuli, hõiskas Martin Koukal Tehvandi hotelli ees:”Vaadake ette! Sealt tuleb “tugev” Soome suusakoondis!”. Täna Koukal nõnda enam ei naera. Jauhojärvi on medali kandidaadiks peaaegu igal distantsil Vancouveri mängudel. Lisaks Jauhojärvile on Soomlaste seas tänavusel hooajal esile kerkinud veel üks tugev tegija – Matti Heikkinen. Heikkinen on olnud üks vähestest Petter Northugi alistajatest tänavusel hooajal. Vaadates tagasi Heikkineni tugevale sõidule Davosi keskmäestikus, võikski pakkuda, et eestlaste pöidlad võiksid meeste 15km vabatehnika sõidu ajal olla pihus lisaks oma poistele ka põhjanaabrite ässa jaoks.

Heikkinen ja Jauhojärvi on Soome koondise kindlad liidrid, kuid nende positsioon ei ole kõigutamatu. Möödunud nädalavahetusel tegi ülejäänutega asjad selgeks Ville Nousiainen. Kõigi üllatuseks suutis Nousiainen alistada suusavahetusega sõidus suursoosiku Sami Jauhojärvi enda.

Kalle Lassila, Foto: Skierpost.com

Kalle Lassila, Foto: Skierpost.com

Ka sprinterid pole Soome koondisel nõrkade killast. Lasse Paakonen näitas võimu Otepää sprindi eelsõidus. Kalle Lassila on suusatajate endi seas tuntud kui väga terav mees. Samas olid kõik Otepääl startinud Soome meessuusatajad ajasõidus 20 parema seas. Eelmainitutele lisaks oli Jesse Väänänen 15. ja Matias Strandvall 16. ning Niklas Colliander 20. – tiim on tasemel!

Naiste poole pealt on Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen Vancouveris samuti medali soosikuteks igal distantsil. Ka Pirjo Muraneni ei tasu sprindi puhul märkamata jätta.

Aino-Kaisa Saarinen, Foto: Skierpost.com

Aino-Kaisa Saarinen, Foto: Skierpost.com

Soome koondise peatreener Magnar Dalen pole küll koondise lõplikku koosseisu kinnitanud, kuid lähipäevil saame teada, kes on need nimed kes lähevad Vancouverisse medaleid jahtima.

Sõbralikkust silmas pidades tasub Olümpia ajal pöialt hoida ka meie põhjanaabritele!

Lisa arvamus

Arvamus

Spam Protection by WP-SpamFree

Arvamused

Arvamusi veel pole.