SUUSABLOGI

Sami Jauhojärvi, Foto: Eesti Suusaliit

Sami Jauhojärvi, Foto: Eesti Suusaliit

Vaatamata kesisele hooaja algusele on Sami Jauhojärvi soov, Olümpialt kuld võita, endiselt tugev.

Jauhojärvi on tuntud, kui ambitsioonikas suusataja. Juba nooruki eas Juunioride MM’l ütles ta, et 2010 aastaks tahab ta Maailmakarika üldvõitu ja kulda Olümpiamängudelt. Üldvõitu ta küll ei saa, aga kuld Olümpialt võib olla vägagi tõenäoline.

- “Ma kavatsen võistelda väga tõsiselt. Eesmärk on endiselt võita kuld 50 km klassika sõidus,” ütles Jauhojärvi YLE’le.

Väsinud suusataja võib sattuda paanikasse ja teha valesid otsuseid. Jauhojärvi arvab, et tal on piisavalt kogemust, et oma otsuseid usaldada.

- “Kui mul poleks piisavalt kogemust, oleksin juba detsembri keskel paanika nuppu vajutanud. Tänu paanika vältimisele suutsin jaanuari keskel tunneli lõpus valgust näha. Enesetunne läks paremaks ja lihaste konditsioon lubas suusatamisest mõnu tunda,” kirjeldas Soome suusaäss oma võitlust iseendaga.

Jauhojärvi usub, et suudab õigeid otsuseid vastu võtta. Oluliseks pidas ta Tour de Ski katkestamist enne viimast etappi ja Otepää MK vahelejätmist. Tema otsuseid toetasid ka “tööandjad”.

Sarnaselt Rootsi ässadele, keskendub Jauhojärvi Olümpiaks ettevalmistusel kodustele harjutuskordadele. Kodune õhkkond tagab tugeva toetajaskonna ja abikaasalgi on rõõm, et saab Samiga mõne nädalavahetuse rohkem veeta.

- “Põhivõistlus on 28. veebruaril – ühe kuu pärast. Kui praegu reisima minna väsib vaim ära ja rumalad mõtted tulevad pähe. See saab üldisele heaolule otsustavaks. 50km võistluse viimasel kilomeetril ongi just oluline, et oleks vaimu millest midagi välja pigistada,” selgitas Jauhojärvi.

Jauhojärvi usub, et maailmas on 20-30 suusatajat, kes on võimelised Olümpialt kulda võitma. Just vaimne valmisolek saab oluliseks.

Sami lahkub Kanadasse 7. veebruaril. Enne seda teeb ta läbi üheksa päeva kestva treeninglaagri Ounasvaaras.

- “Enam pole ohtu, et harjutaksin liiga palju. Treenin kord päevas ja annan viimast lihvi.”

Samas kui Sami Jauhojärvi tahab tugevalt Olümpialt kulda võita, ei pane Soome Suusaliit kellelegi medalilootuse koormat. Suusatajaid on Olümpiakoondises kõige enam ja nende varasemate tugevate sõitude tõttu on neil reaalselt selged võimalused medaleid võita.

- “Mina ootan, et Vancouveris läheks kõik plaanide järgi. Ootame, et võistkond ja hooldetiim õnnestuksid oma töös,” ütles Eero Hietanen, soome murdmaasuusatamise võistkondade treener, YLE’le.

Ta lisas:”Meil on suusatajaid, kes on võimelised medaleid võitma. Kõik on kinni pisiasjades. Juhatus ei oota, et sporlased medaleid võidaks. Me vaid loodame, et kõik saavad anda endast maksimumi ja teha oma elu parima tulemuse just Olümpial.”

Lisa arvamus

Arvamus

Spam Protection by WP-SpamFree

Arvamused

Arvamusi veel pole.